Humbak też człowiek
27 listopada 2006, 12:55Walenie, grupa ssaków morskich, do której należą m.in. delfiny i humbaki, posiadają nadzwyczajne zdolności słuchowe i komunikacyjne, a także przejawiają złożone zachowania społeczne.
![](/media/lib/83/szkielet-z-kamieniem-948487416718a4ad245f9321258f3691.jpg)
Kamień przeciw zombi
21 września 2011, 10:14W Kilteasheen koło Loch Key w Irlandii archeolodzy pracujący pod kierownictwem Chrisa Reada z Institute of Technology w Sligo i Thomasa Finana z University of St. Louis odkryli szkielety dwóch mężczyzn z wczesnego średniowiecza, w których usta wciśnięto kamienie. Miało to zapobiec ich powstaniu z grobu jako duch czy zombi.
![](/media/lib/50/dzwon-211602dfcf84c285631010093b0af489.jpg)
Bakterie jak psy
18 czerwca 2009, 10:13Bakterie mogą przewidywać przyszłe wydarzenia i się na nie przygotowywać – twierdzą badacze z Instytutu Nauki Weizmanna.
![](/media/lib/173/n-staruszkowie-94c718dbc49feb7f051b10466135706d.jpg)
Obeszli nowotwory i choroby serca, zagraża im zapalenie płuc
6 czerwca 2014, 08:58Osoby, które przekroczyły 100. r.ż., umierają z innych powodów niż młodsze grupy seniorów. Badacze z King's College London podkreślają, że mając na uwadze szybki wzrost liczebności tej grupy wiekowej na świecie, należy poznać jej potrzeby i odpowiednio zaplanować opiekę.
![](/media/lib/326/n-nos-b9dafd8585480b84b39900ae9e9e97f8.jpg)
Oddychanie przez nos wspomaga zapamiętywanie zapachów
24 października 2018, 11:20Sposób, w jaki oddychamy, może wpłynąć na to, jak dobrze nasze wspomnienia się skonsolidują (wzmocnią i ustabilizują). Jeśli po zapoznaniu się z zestawem zapachów oddychamy przez nos, a nie przez usta, lepiej zapamiętamy wonie.
Gen odpowiedzialny za silne uzależnienie od nikotyny
6 grudnia 2006, 10:20Grupa japońskich naukowców odnalazła gen blisko związany z uzależnieniem od nikotyny, który można wykorzystać przy opracowywaniu skuteczniejszych metod zerwania z nałogiem.
![](/media/lib/46/gorczyca-c5ecdfc921e0f312869f91a8e1413553.jpg)
Gorczyca w sam raz dla kulturystów
30 września 2011, 13:05Rada od naukowców dla osób pracujących nad muskulaturą? Podnoście ciężary i jedzcie gorczycę, np. w postaci musztardy. Badania na szczurach wykazały bowiem, że występujący w gorczycy homobrasinolid sprzyja syntezie białek, zwiększa apetyt i masę mięśniową, a także liczbę i rozmiary włókien mięśniowych (FASEB Journal).
![](/media/lib/51/natto-e803b04b05c45bb4520645730f80c2fc.jpg)
Soja sprzyja płucom
29 czerwca 2009, 11:52Spożywanie mleka sojowego, natto (sfermentowanej soi), soi gotowanej czy tofu zmniejsza ryzyko wystąpienia przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP).
![](/media/lib/186/n-strzykawka-bb43c7100b056135bb63e86535f0b183.jpg)
Szczepionka przeciwzawałowa?
18 czerwca 2014, 11:53Amerykańscy naukowcy przetestowali podawaną jednorazowo szczepionkę, która trwale zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL, potencjalnie obniżając ryzyko zawału serca nawet o 90%.
![](/media/lib/327/n-ciasto-b40e13e218094b03f88b2860a11947f0.jpg)
Naturalny sposób na białe pszenne ciasto
8 listopada 2018, 05:10Przechowywane pszenne ciasto podlega brązowieniu enzymatycznemu, przez co upieczone ciastka czy tarty nie wyglądają już tak apetycznie. Naukowcy wynaleźli jednak sposób, by w naturalny sposób zapobiec temu procesowi: wystarczy sięgnąć po białe wino i sok z cytryny. Koniecznie w połączeniu.